London Appeal with a Country Feel

Monday, November 30, 2009 by Douglas And Gordon

Home for the Moores is currently a striking two bedroom maisonette, arranged over two floors. The grand Pimlico property is situated within a handsome white stucco fronted Grade II listed townhouse on St. George’s Square.

"We fell in love with the living room, the high ceilings and the fact that you can enjoy the view of the square. We could immediately picture ourselves living there”. This was back in November 2005 and whilst their circumstances have changed, particularly in the last year, the love of their present home hasn’t.

Pimlico’s development was started in 1835 by the landowner, the Marquess of Westminster and Thomas Cubitt, who was regarded as the leading master builder in London in the second quarter of the 19th century. In 1839 St. George’s Square was originally laid out as two parallel streets running north to south but by 1843 it had been developed into a formal square.

Thomas Cubitt was also responsible for designing the communal gardens, now known as Pimlico Gardens. The Gardens are a popular oasis of calm although this maisonette is ideally situated in the middle of the street, so you are not affected by main road noise. Most of the parking around the Square is dedicated to the residents, which again reduces the volume of traffic. However, the hustle and bustle of London is only moments away.

Pimlico underground station is approximately 100 yards and you are two stops from Green Park. There is a taxi rank at the end of the road and the superb selection of restaurants, nightlife and shows in Chelsea and the West End are about 10 minutes from your door.

Whilst structurally the flat hasn’t changed since the Moore’s moved in, they have completely refurbished it. When they were looking in 2005, they hired a Search Agent who narrowed 50 properties down to eight for them. St. George’s Square was the only one that ticked all the boxes. “We needed to be in London where clearly the main drawbacks are usually road noise, being over looked and a lack of space. It was immediately apparent that these wouldn’t be an issue here; being in the middle of the Square, over first and second floors and having a balcony to the front and terrace at the back.”

Although the Moore’s didn’t realise it at the time the terrace at the back benefits from the sun all morning, making it the perfect place to enjoy breakfast and lunch, and in the summer you can look out across the communal gardens from the front balcony until sunset which can easily be after 8.00 pm.